Walaupun stres adalah pengalaman sejagat – kita semua mengalaminya, dan ia adalah bahagian kehidupan yang biasa dan perlu – tidak semua orang mengalami tekanan dalam setiap keadaan. Sebagai contoh, satu orang mungkin menjadi marah dan terkejut dalam kesesakan lalu lintas yang serius manakala yang lain mungkin muncul muzik mereka dan menganggapnya sebagai kesulitan yang ringan. Berjuang dengan seorang kawan mungkin mengikuti satu orang di sekitar untuk sepanjang hari manakala yang lain mungkin mengangkatnya dan hampir melupakannya beberapa saat kemudian. (Dengan tanda yang sama, orang yang berfikir lebih lanjut mengenai hubungan mereka boleh bekerja keras untuk menjaga mereka sihat dan bahagia, yang boleh membuat lebih banyak daya tahan terhadap stres di kemudian hari daripada orang yang membuat sedikit pemikiran ke dalam penyelenggaraan perhubungan.) Perbezaan ini dapat menambah kepada tekanan kronik atau kehidupan yang kurang tertekan triple t.

Kami juga mengalami pelbagai stres yang berbeza-beza berdasarkan ciri keperibadian kami dan sumber-sumber yang kami ada. Misalnya, extraverts cenderung mengalami tekanan yang lebih sedikit dalam kehidupan seharian dan mempunyai sumber-sumber sosial yang lebih besar, yang menimbulkan tekanan. Perfectionists membawa tekanan kepada diri mereka sendiri yang tidak perlu dan mungkin mengalami lebih banyak kesan negatif mental dan fizikal daripada mereka yang hanya menumpukan pada pencapaian yang tinggi tanpa tuntutan kesempurnaan diri yang tinggi. Mereka yang “Jenis A” boleh menekan semua orang di sekeliling mereka, termasuk mereka sendiri. Mereka yang mempunyai wang yang cukup untuk menyewa bantuan boleh mewakilkan tugas-tugas yang tertekan, jadi sumber ini dapat memberi kelebihan kepada mereka yang berjuang untuk memenuhi keperluan dan harus bekerja lebih keras untuk menghemat tunai.

Walaupun perbezaan ini, kebanyakan orang mengalami tekanan setiap hari, dan banyak tekanan adalah sama untuk semua orang. Mengikut pendapat di laman web ini, kata-kata pembaca dan mungkin lebih penting lagi, penyelidikan, yang berikut adalah punca stres kepada sebahagian besar penduduk:

  • Pekerjaan dan Tempat Kerja
  • Masalah kewangan
  • Hubungan Peribadi
  • Kanak-kanak
  • Harian harian / Terlalu Sukar

Nasib baik, laman web ini mempunyai sumber untuk membantu anda menangani isu dan tekanan ini. Selain daripada mencari teknik pengurusan tekanan yang dapat membantu anda untuk menenangkan fisiologi anda untuk bertindak balas kurang tegas kepada stres, ada strategi yang dapat membantu anda untuk meningkatkan stres daya tahan pada masa akan datang, yang sangat disyorkan. Ikuti pautan dalam senarai di atas untuk mencari sumber untuk menangani semua tekanan ini dengan cara yang paling berkesan. Setiap orang boleh menjadi sumber kebahagiaan serta stres, dan mengetahui bagaimana menavigasi tekanan setiap aspek kehidupan dapat membantu anda untuk meredakan dan menikmati seluruh hidup anda hingga ke tahap yang lebih tinggi. Baca terus, anda juga akan mencari maklumat dan alat yang boleh anda gunakan untuk menenangkan dengan cepat apabila anda merasa terharu, dan mengembangkan daya tahan terhadap stres yang datang dengan cara anda.