Jangkitan sinus, juga dikenali sebagai sinusitis, adalah keadaan yang biasa dan menyakitkan.

Ia akan menyebabkan tekanan yang menyumbat, menyakitkan di rongga hidung.

Sinusitis menjejaskan sekitar 31 juta orang di Amerika setiap tahun.

Kebanyakan kes sinusitis disebabkan oleh virus akan hilang sendiri. Sinusitis adalah penyakit yang berjangkit, jadi ambil langkah-langkah untuk mengelakkan orang lain dijangkiti.

Bakteria, dan dalam kes-kes jarang kulat, merupakan antara penyebabkan sinusitis.

Dalam artikel ini, kita akan melihat simptom dan rawatan sinusitis dan terangkan bagaimana untuk memberitahu perbezaan antara jangkitan sinus dan selesema.

11 Gejala Jangkitan Sinus

1. Kesakitan dan tekanan sinus

Cecair terperangkap dalam sinus boleh mengisi rongga sinus, menyebabkan sakit dan tekanan yang sengit. Sinus mungkin sensitif terhadap sentuhan. Seseorang mungkin mempunyai rasa untuk bersin tetapi tidak dapat berbuat demikian.

Kesakitan boleh terjadi di bahagian pipi, di sekitar mata dan hidung, atau di dahi kerana kawasan ini adalah kawasan yang dijangkiti. Membengkokkan badan ke bawah seperti rukuk / sujud boleh membuat kesakitan lebih teruk.

Kadang-kadang, tekanan dan kesakitan cukup ketara sehingga mengganggu tidur.

Sinusitis juga boleh menyebabkan tisu di hidung membengkak.

2. Sakit kepala

Tekanan dan sakit sinusitis boleh menyebabkan sakit kepala di bahagian depan kepala.

Sesetengah orang mendapati bahawa rasa sakit terjadi di tempat lain, menyebabkan masalah yang lebih teruk atau bahkan sakit leher.

3. Postnasal Drip

Postnasal Drip adalah lendir yang terdapat dari hidung ke bahagian belakang tekak. Ia boleh menyebabkan suara anda menjadi serak dan sesak, atau rasa tekanan di dalam tekak atau mulut.

4. Kesesakan

Seseorang yang mempunyai jangkitan sinus mungkin mempunyai jangkitan virus atau, kurang biasa, jangkitan bakteria atau kulat dalam sinus mereka. Ini biasanya terjadi di mana terdapat cecair terperangkap dalam sinus yang mana virus, bakteria, atau kulat boleh tumbuh. Kerana pembentukan dan keradangan cecair, seseorang mungkin berasa sesak.

5. Batuk

Jangkitan sinus boleh menyebabkan lendir dan cecair tersumbat dalam tekak, yang boleh menyebabkan tekak gatal. Sesetengah orang berulang kali batuk cuba membersihkan tekak, tetapi yang lain mengalami batuk yang tidak dapat dikawal.

6. Demam

Demam adalah tanda bahawa tubuh melawan jangkitan. Sesetengah orang mengalami demam dengan jangkitan sinus. Gejala lain yang berkaitan dengan demam termasuk menggigil, keletihan, dan sakit otot.

7. Lendir berwarna terang

Virus, bakteria, atau kulat dalam lendir dapat mengubah warna. Orang yang mengalami jangkitan sinus sering menyedari bahawa mereka batuk dahak hijau atau kuning, atau lendir mereka meletup keluar dari hidung mereka adalah warna yang cerah.

Sinusitis menyebabkan banyak pengeluaran lendir, dan seseorang mungkin mendapati mereka tidak dapat membersihkan sinus tanpa kira berapa kerap mereka meniup hidungnya.

8. Keletihan

Melawan jangkitan sinus memerlukan tenaga dari badan, jadi ia adalah perkara biasa untuk merasa penat. Sesetengah orang merasa letih kerana mereka tidak boleh bernafas dengan mudah atau sakit.

9. Bau mulut

Lendir yang berkaitan dengan jangkitan sinus mungkin mempunyai bau yang tidak baik, yang boleh menyebabkan nafas berbau atau rasa tidak enak di dalam mulut.

10. Kesakitan gigi

Tekanan sinus yang sengit boleh menyebabkan sakit pada gusi, yang boleh menyebabkan sakit gigi, sakit gusi, atau rasa sakit umum di dalam mulut.

11. Kesakitan sinus kronik

Sesetengah jangkitan sinus boleh menjadi kronik. Sesiapa yang mengalami kesakitan dan tekanan sinus yang berlangsung selama beberapa minggu dan yang tidak berkaitan dengan alahan atau jangkitan mungkin mengalami sinusitis kronik.

 

Rawatan Resdung