Sinusitis (resdung) adalah perkara biasa. Tetapi ramai orang yang menggunakan rawatan yang tidak mungkin membantu.

Jadi sebelum anda berlari ke kedai ubat, anda pasti mahu tahu bagaimana untuk mengendalikan keadaan ini.

Sinus adalah rongga kecil di tengkorak yang biasanya diisi dengan udara.

Mereka membuat lendir, yang membantu menjaga laluan hidung jelas daripada alergen dan pencemar.

Sinusitis atau dalam masyarakat kita dipanggil resdung, adalah keradangan tisu yang melambangkan rongga ini.

Dalam sesetengah kes, bengkak ini menghilangkan sinus, menangkap lendir dan udara di dalamnya. Ini boleh menyebabkan kesakitan dan tekanan.

Kadang-kadang, ia boleh menyebabkan jangkitan bakteria.

Adakah anda tahu kedua-dua jenis sinusitis?

Akut vs kronik

Sinusitis akut bertahan sehingga 4 minggu.

Sinusitis kronik berlangsung sekurang-kurangnya beberapa minggu dan boleh bertahan selama bertahun-tahun.

Penyebabnya sukar untuk dikurangkan – dan sukar untuk dirawat.

Sinusitis mungkin bermula kerana sejuk atau alergi. Kulat boleh menyebabkannya kepada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Kadang-kadang, sinusitis kronik disebabkan oleh masalah dengan struktur saluran hidung, atau pertumbuhan seperti polip hidung yang menyimpan sinus daripada mengalir secara normal.

Sinusitis akut dan kronik mempunyai simptom yang sama:

  • Tekanan muka dan kesakitan
  • Lendir berwarna pekat
  • Kesesakan nafas

 

Rawatan Resdung

Kuncinya adalah untuk mengetahui sebabnya. Sebagai contoh, jika sinusitis anda disebabkan oleh alergi, maka decongestants (sejenis ubat) sahaja mungkin tidak akan membantu.

Sekiranya anda mempunyai simptom selama lebih daripada beberapa hari, segeralah berjumpa dengan doktor anda.

Dengan pemeriksaan yang baik – dan kadang-kadang ujian pengimejan, seperti sinar-X, imbasan CT, atau MRI – anda mungkin dapat mengetahui apa yang menyebabkan masalah ini.

Selalunya, rawatan sinusitis terbaik adalah kombinasi pendekatan yang berbeza – biasanya ubat-ubatan serta penjagaan diri.

 

Ubat-ubatan

Antibiotik. Jika doktor anda fikir jangkitan bakteria adalah untuk menyalahkan, dia boleh menetapkan antibiotik.
Untuk sinusitis akut, anda biasanya mengambilnya selama 10-14 hari. Untuk sinusitis kronik, mungkin lebih lama.

Antibiotik hanya membantu dengan jangkitan bakteria. Mereka tidak akan membantu jika sinusitis anda disebabkan oleh virus atau masalah lain.
Sesetengah kajian menunjukkan bahawa bakteria menyebabkan sangat sedikit kes keadaan dan bahawa antibiotik digunakan secara meluas.

Painkillers. Ramai orang yang menghidap sinusitis mengambil ubat kesakitan, seperti ibuprofen atau acetaminophen, untuk meredakan ketidakselesaan.
Ikut arahan pada label, dan jangan bawa mereka selama lebih dari 10 hari. Semak dengan doktor anda untuk melihat mana yang sesuai untuk anda.

Decongestants. Ubat ini menurunkan jumlah lendir dalam sinus. Ada yang boleh didapati sebagai semburan hidung. Lain-lain pil.
Jika anda menggunakan semburan hidung decongestant selama lebih dari 3 hari, mereka sebenarnya boleh membuat anda lebih sesak. Ikut arahan pada label.

Ubat alergi. Banyak kes sinusitis disebabkan oleh alergi yang tidak terkawal. Sekiranya anda tidak pernah didiagnosis dengan alahan, mungkin patut melakukan beberapa ujian alahan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai mereka.

Jika anda lakukan, ubat (seperti antihistamin) dan mengelakkan pencetus anda akan membantu. Pilihan lain adalah untuk mendapatkan pukulan alergi, rawatan jangka panjang yang secara beransur-ansur menjadikan anda kurang sensitif terhadap perkara-perkara yang menjauhkan gejala anda.

Steroid. Dalam sesetengah kes, doktor anda mungkin menetapkan steroid yang disedut untuk menurunkan pembengkakan dalam membran sinus.

Bagi kes-kes sukar sinusitis kronik, anda mungkin perlu mengambil steroid melalui mulut.

Pembedahan. Sekali-sekala, jika anda mempunyai sinusitis kronik atau sinusitis akut yang terus kembali, operasi mungkin menjadi pilihan terbaik.
Pakar bedah dapat menghilangkan penyumbatan dan memperbesar saluran sinus, yang menjadikannya lebih mudah bagi mereka untuk mengalirkan air.