Satu soalan besar yang mungkin anda tanyakan kepada diri sendiri semasa anda mempersiapkan pengubahsuaian adalah ketika ke DIY, dan apabila menyewa seorang profesional pengubahsuaian rumah. Terdapat tradeoffs dalam masa, wang, dan keputusan, oleh itu ia sering menjadi perkara bajet dan keyakinan peribadi.

Terdapat sumber yang tidak berkesudahan yang ada untuk membantu orang yang melakukannya, seperti buku dengan arahan langkah demi langkah dan video cara dalam talian. Peraturan umum adalah untuk melaksanakan projek-projek yang anda merasa selesa dengan dan mempunyai kemahiran untuk menyelesaikan dengan hasil yang baik. Kebanyakan orang adalah berguna dengan kuas dan boleh menjimatkan beberapa wang untuk menangani renovate rumah kosmetik. Orang lain sanggup mengembangkan repertoar mereka untuk memasang jubin, menggantikan countertop, atau juga membina geladak.

“Eku keringat adalah cara untuk menyimpan sedikit wang pendahuluan,” kata Christina Hoffmann, pengurus kandungan untuk HouseLogic.com. “Penyelenggaraan rumah bermusim adalah salah satu kawasan yang anda boleh DIY sendiri, dan simpanan tambahan itu boleh dilakukan. Anda boleh melakukan landskap sendiri, mengecat cat, menggantikan penapis, tandas bersih, dan penyelenggaraan lain yang anda lakukan secara tetap.”

Pemilik rumah perlu mengelakkan kerja DIY yang, jika dilakukan dengan tidak betul, boleh menyebabkan keputusan yang benar-benar buruk, seperti kebocoran paip di dalam dinding yang menyebabkan kerosakan air, atau kerja elektrik yang lemah yang berulang-ulang meniup litar atau menyebabkan kebakaran.

“Terdapat beberapa perkara yang anda ingin elakkan, iaitu paip, pemanasan dan kerja-kerja elektrik,” kata Louis M. Weiher, CR, CCP, presiden, pemilik, dan pengurus besar Carmel Builders, Inc., di Menomonee Falls , Wis “Selain daripada itu, anda boleh belajar untuk melakukan apa sahaja yang anda sendiri, anda hanya perlu mempunyai masa, dan saya bermaksud banyak masa, untuk belajar. belajar bahan dan tahu ia akan mengambil lebih banyak masa daripada yang anda pikirkan. Rancang lima kali lagi. ”

Kunci kejayaan sebenarnya adalah menikmati DIY … dan kesediaan untuk belajar dari kebaikan.

“Jika anda suka DIY dan mempunyai masa, pergi untuk itu,” kata Weiher. “Apa yang kita lakukan-ini bukanlah kemahiran yang orang tidak boleh belajar, tetapi mereka tidak dapat belajar semalaman dan tidak boleh dipelajari dengan menonton YouTube.”

Sebahagian daripada pusat keputusan DIY mengenai jangkaan pemilik rumah untuk projek siap. Kebaikan yang bekerja di rumah setiap hari tahu cara dan teknik untuk mendapatkan hasil yang berkualiti tinggi. Contohnya, walaupun DIYer kali pertama boleh meletakkan jubin, tetapi lantai dan dinding tidak pernah sempurna. Mereka sentiasa mempunyai benjolan atau ketidaksempurnaan. Seorang pro tahu bagaimana untuk membetulkannya, sedangkan seorang DIYer mungkin berjuang dengannya, yang boleh menjejaskan pemasangan dan bagaimana jubin kelihatan pada akhirnya.

Pemilik rumah boleh bertindak sebagai kontraktor umum mereka sendiri. Ini membolehkan mereka mengendalikan tugas yang mereka selesaikan, kemudian menyewa subkontraktor untuk selebihnya. “Untuk projek bawah tanah, anda boleh memasang trim, yang boleh menjimatkan beberapa ribu dolar,” kata Hoffmann.

Ketahui bahawa subkontraktor mungkin akan mengenakan anda kadar yang lebih tinggi dan memberikan pekerjaan anda keutamaan yang lebih rendah daripada dengan kontraktor umum yang mereka bekerja dengan setiap hari.

“Kontraktor mempunyai satu set rakan kongsi yang kami bekerja dengan berulang-ulang. Mereka tahu saya dan bekerja dengan saya berulang kali,” kata Diane Welhouse, CKBR, Pengarah Eksekutif Milwaukee Chapter of National Association of Remodeling Industry (NARI). “Apabila saya memanggil tukang paip atau juruelektrik, mereka akan datang apabila saya memerlukannya. Pemilik rumah adalah satu kali, anda tidak mempunyai tarikan itu.”

Namun, dengan perancangan dan komunikasi yang betul, anda boleh memiliki subkontraktor bekerja pada projek anda apabila anda sudah bersedia untuk mereka.

DIYers boleh menyelesaikan projek-projek kecil di sekitar rumah yang membantu dengan kecekapan tenaga. HouseLogic.com mendapati bahawa projek penebatan rumah DIY yang menimbulkan draf boleh mengurangkan pemanasan dan kos penyejukan sehingga 20 peratus.

Anda juga boleh mengambil pendekatan membeli-sendiri (BIY), yang membeli produk sendiri dan kemudian menyewa pro untuk memasangnya. “Seorang BIYer boleh menjimatkan sehingga 20 peratus daripada penambahbaikan di rumah dengan membeli belanja murah dan menghapuskan penanda kontraktor mengenai bahan dan kemasan,” menurut HouseLogic.com. “Ini adalah trend yang semakin meningkat yang pakar industri dan pusat penambahbaikan rumah besar menonton , menentukan BIY sebagai genre sendiri. ”

Contohnya, pemilik rumah boleh mencari lemari atau tempat jualan yang dijual atau jubin, yang menawarkan diskaun yang tinggi. Kontraktor tidak akan menghabiskan masa untuk mencari jualan. Sebaliknya, mereka bekerja secara langsung dengan pembekal mereka untuk produk dan bahan.